YAMAHA TDM850

“Redelijk revolutionair” toen hij werd gelanceerd, en zeker jaren vooruit op zijn tijd, de Yamaha TDM850 was een soort Multistrada 12 jaar voordat Ducati eraan dacht. Als serieuze ‘street trailie allrounder’ is het ook behoorlijk effectief. De latere 900 is beter, maar de Yamaha TDM850 is nog steeds fatsoenlijk, goede prijs, anders en grotendeels over het hoofd gezien”.

Techniek

De Yamaha TDM is een 849 cc DOHC paralleltwin motorfiets die de moderne “Sport touring” categorie inluidde. De TDM werd voor het eerst geproduceerd door de Yamaha Motor Company of Japan in 1991. De TDM heeft een geperst stalen frame en een dry sump motor met vijf kleppen per cilinder( drie inlaat en twee uitlaat).

rijden

De TDM was misschien wel de eerste op de weg georiënteerde “Adventure Sports” motorfiets. Het was niet bedoeld als offroadmachine, maar als een comfortabele maar wendbare allrounder, een beetje zoals de Ducati Multistrada van latere jaren. Een TDM is te omvangrijk en zwaar voor serieus offroadwerk, maar de lange veerweg kan tegen grindpaden.

fun

Lekker hoge zitpositie maakt het een fijne machine. Voldoende vermogen zorgt voor een goede acceleratie en meekomen in het verkeer. Ideaal voor bochtige wegen en schuwt een zandpad niet!